Gentiana lutea L.,
ghinţură, yellow gentian
Denumirile populare ale acestor plante sunt: abrameasca, cahincea, dantura, engere, fierea pamantului, ghimbire de munte, ochincea, strigoaie, tintaura, taietura.
Gentiana este o plantă erbacee originară din regiunile muntoase ale Europei şi Asiei Mici, declarată la noi specie protejată.
Compoziţie chimica:
Rădăcina conţine substanţe active, cum ar fi gentiopicrina, gentiomarină, amarogentină, gentiană, tanin, lipide, substanţe minerale, gentiopricozid.
Toate speciile de ghintura sunt considerate un remediu in tratarea urmatoarelor afectiuni:
- aerofagie, anemie,
- anorexie de origini diferite, ascaridoza,
- eliminarea toxinelor şi stimularea în general a activităţii ficatului
- boli hepatice, ciroza hepatica. Rădăcina de genţiană are efecte hepato-tonice, ajutând la regenerarea celulelor. Planta inhibă dezvoltarea viruşilor care afectează ficatul, fiind recomandată persoanelor care suferă de hepatită. În acest caz, se foloseşte rădăcină de genţiană sub formă de pulbere, o jumătate de linguriţă de 3 – 4 ori pe zi în tratamente de 6 – 12 săptămâni
- digestii lente sau dificile, dischinezii biliare, stimuland metabolismul şi tratand unele tulburări digestive
- stimuleaza contractia vezicii biliare si a celei urinare,
- scade numarul globulelor albe. Planta are un rol important în întărirea imunităţii, favorizând creşterea numărului de leucocite şi de celule roşii din sânge.
- dureri de stomac, balonarilor,
- in apararea organismului uman de orice tip de microbi si infectii.
Ceaiul preparat din radacini de ghintura macerate in apa rece timp de opt ore combate anemia, ajuta la vindecarea bolilor de inima, de ficat, stimuleaza ficatul. Acesta se bea cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.
Tinctura de genţiană se administrează astfel: se ia o lingură de tinctură şi se diluează într-un sfert de pahar de apă. Se administrează de 3-4 ori pe zi dimineaţa pe stomacul gol şi cu un sfert de oră după fiecare masă principală.
Aplicaţiile externe cu tinctură au efect antiseptic, distrugând bacteriile şi anumite tipuri de ciuperci localizate pe piele.