Fragi

fragi

Fragaria vesca L., Rosaceae
woodland strawberry

Specie răspândită în emisfera nordică, ale cărei fructe comestibile şi frunze sunt utilizate în fitoterapie pentru proprietăţile diuretice, laxative şi tonice.

Compoziţie chimică:
Fructe: polizaharide, flavonoizi, taninuri, vitamina C, substanţe mineraie (potasiu, fier), acizi organici (metilsalicilat), acid silicic, ulei volatil (conţine borneol).
Frunze: compuşi fenolici, flavonoizi, cumarine, polizaharide, pectine, hemiceluloze.

Acţiuni biologice: tonică, astringentă, protectoare cutanată, tonifiantă asupra pielii.

Recomandări: Igiena cavităţii bucale, tonifierea pielii, ten gras, ten matur. Tradiţional: albirea dinţilor, combaterea efelidelor (pistrui). Intră în compoziţia măştilor destinate tenului gras cu pori dilataţi.
Ceaiul din frunze de fag stimuleaza apetitul si intregul organism, in general. Se recomanda pentru diferite tulburari intestinale si curatarea stomacului. Un remediu excelent pentru diaree la copii. Este indicat in cazurile de eczema, adiminstrat pe cale interna, dar si externa pentru spalaturi. Previne transpiratiile nocturne. Foarte util in dezinterie si functionarea slaba a intestinelor. Se adminstreaza pe cale orala dar si extern, in clisme.
Printele Kneipp recomanda fragii in tratarea afectiunilor ficatului, litiazei si a eruptiilor cutanate, convalescentilor, pentru intarirea organismului si puruficarea sangelui.
Prin continutul lor bogat in fier, sodiu, calciu, potasiu si fosfor, fragii ne completeaza necesarul zilnic de minerale, eliminand eventualele carente. Datorita acestor substante, fragii se recomanda in tratarea gutei (Dr.M.Walser). Renumitul dietetician Linne confirma din proprie experienta efectele curative ale fragilor asupra gutei.

Infuzia din frunze de fragi se prepara din una sau doua lingurite la 250 ml apa. Se beau doua cani pe zi. Decoctul mai tare se prepara din 8-10 grame planta prospata.

Efecte secundare: Alergie la indivizii sensibili.

Bibliografie: Compendiu de plante medicinale, Jethro Kloss- Biblia naturistului, Markus Sommer -Plante medicinale, Eugen Fischer-Dictionarul plantelor medicinale.

Info