Ciubotica cucului (Primula veris)

Fundaţia Loki Schmidt cu sediul în Hamburg, Germania, a desemnat ciuboţica-cucului (Primula veris) floarea anului 2016.

Această plantă cu flori galben-aurii creşte pe mai toate câmpiile, la marginea pădurilor, iar fitoterapeuţii o consideră una dintre plantele cu efect somnifer garantat.

Principalele substante active din primula sunt saponinele, care au actiune antiinflamatorie, si flavonoidele, cu actiune intens expectoranta. Flavonoidele dau culoarea galbena florii iar, in unele regiuni florile erau folosite la vopsirea oualor de Paste.

Ceaiul de primula are o actiune de fluidizare a secretiilor, in schimb nu este indicat in caz de tuse seaca. De aceea, acest ceai este deosebit de util in faza a doua a unei viroze cu tuse productive, sau in caz de bronsita cronica. De regula, florile de primula se asociaza cu alte plante medicinal expectorante ca lumanarica, patlagina sau cimbrul. Se folosesc doua lingurite amestec de plante la o cana de apa clocotita, se lasa 10 minute sa infuzeze, apoi se strecoara si se bea de mai multe ori pe zi cate o cana de ceai.

Planta are şi efect depurativ, eliminând toate substanţele toxice care duc la artrită şi boli reumatice.
De asemenea este recomandat în tratarea afecţiunilor cardiace, dar şi în boli genitale, reumatism, rinite, afecţiuni ale sistemului nervos.  În scop terapeutic, se folosesc frunzele şi florile care se culeg în perioada înfloririi, cât şi rizomii, care se scot din pământ primăvara devreme sau toamna târziu.  Frunzele şi florile de ciuboțica-cucului, care pot fi folosite atât în stare proaspătă, cât şi uscată, sunt bogate în vitamina C şi betacaroten, potasiu, calciu, sodiu şi salicilaţi, elemente care ajută la întărirea sistemului imunitar şi scad nivelul colesterolului.

Legenda spune că Sfântul Petru, în calitatea sa de paznic al porţilor cerului, avea întotdeauna la el o legătură cu chei de aur. Într-o zi, fiind obosit, a aţipit şi atunci cheile i-au alunecat din mână şi au căzut pe pământ. Îngerii i-au adus repede cheile înapoi. În locul unde acestea au căzul a răsărit o plantă cu bucheţele de flori galben-aurii. Planta a primit numele de ciubotica-cucului. Ea este, de asemenea cunoscută sub numele de cheia de flori, floarea Sfâtului Petru, cheile Sfântului Petru sau cheia cerului. La noi în ţară, ea se mai numeşte şi floarea cheii, cizma cucului sau cinci clopote

Info