Antioxidanţii pot fi definiţi ca un complex de elemente nutritive (vitamine şi minerale) şi enzime specifice care au rolul de a inhiba oxidarea altor molecule și de a proteja organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi.
Radicalii liberi reprezintă atomi sau grupuri de atomi care, dacă nu sunt ţinuţi sub control de antioxidanţi, pot afecta sistemul imunitar şi pot duce la boli de inimă, pulmonare, mentale, degenerative, cancer şi îmbătrânirea prematură a organismului.
Corpul nostru are capacitatea de a-și produce singur antioxidanți (antioxidanți endogeni), dar există și o serie de antioxidanți ce pot fi aduși în organism prin aport extern din fructe, legume, cereale (antioxidanți exogeni).
Principalii antioxidanți endogeni (produși de propriul organism) sunt:
- acidul uric,
- bilirubina,
- albuminele,
- L-acetil carnitina,
- diferite enzime (superoxid dismutaza(SOD), catalaza, glutation peroxidaza, etc.).
Principalii antioxidanți exogeni (aduși în corp prin aport extern):
1. Beta-carotenul
Este un carotenoid precursor al vitaminei A, un pigment roșu-portocaliu. Distruge oxigenul atomic și radicalii peroxid. Organismul uman transformă beta-carotenul în vitamina A (retinol). Organismul are nevoie de vitamina A pentru menținerea sănătății pielii, a mucoasei membranelor, pentru un sistem imunitar eficient și pentru menținerea sănătății vederii. Se găsește în morcovi, cartofi dulci și varză, papadie, grapefruit, oregano, dovleac, prune.
2. Vitamina C (acid ascorbic)
Este principalul antioxidant solubil în apă. Ajută la protecția țesutului muscular, creierului și sistemului nervos față de acțiunea radicalilor liberi. O funcţie importantă pe care o deţine vitamina C este aceea de a ajuta la creşterea producţiei de colagen, proteină esenţială a corpului omenesc, care contribuie la menţinerea ţesuturilor, ligamentelor, cartilagiilor şi tendoanelor, în întărirea sistemului imunitar, pentru grăbirea procesului de cicatrizare, reduce riscul de cataractă şi multe alte afecţiuni specifice apărute odată cu înaintarea în vârstă.
Circa 120 de studii indică în mod elocvent că Vitamina C este un fel de vaccin împotriva cancerului. Fără îndoială, oamenii care iau cât mai multă Vitamina C îşi reduc considerabil probabilitatea de îmbolnăvire. Ne referim în special la cancerul de stomac, esofag, pancreas, cavitate bucală şi, posibil, cervix, rect sau sân, potrivit analizelor întreprinse de dr. Gladys Block, epidemiolog în domeniul cancerului.
Se găsește în citrice în cantități mari, în ardeiul gras, pătrunjelul, broccoli, conopida, căpşunile, roşiile, cartofii, varza de Bruxelles, catina albă, kiwi.
3. Vitamina E (d-alfa tocoferol)
Principalul antioxidant liposolubil. Protejează acizii grași din interiorul și din jurul celulelor de radicalii liberi. În acest mod se previn multe forme de cancere (digestive, ovariene şi de sân) şi se încetinesc procesele de îmbătrânire.
Un rol important se exercită asupra echilibrului nervos, muscular şi endocrin, diminuând stările de oboseală fizică şi intelectuală.
În bolile oftalmologice previne apariţia cataractei şi evită pierderea acuităţii vizuale. Distrofiile musculare şi osoase, precum şi durerile provocate de osteoporoză şi poliartroze, pot fi ameliorate cu vitamina E datorită efectului antiinflamator.
Se găsește în germeni de grâu, pâine integrală și cereale, seminţe de floarea soarelui, uleiuri vegetale (de soia, porumb, susan, floarea soarelui), ulei de cătină albă, alune, nuci, afine, banane, migdale, salata verde, spanac, pătrunjel, varza de Bruxelles, mazăre crudă, produse lactate, gălbenuş de ou, ficat şi untură de peşte.
4. Extract de ceai verde
Multe dintre proprietățile acestuia sunt date de cantitatea foarte mare de polifenoli, în special a unui anumit polifenol numit EGCG, de 200 de ori mai puternic decat vitamina E. Deoarece acesta are proprietăți antioxidante, polifenolii ajută foarte mult sistemul imunitar al organismului, protejând celulele de radicalii liberi. Tot cercetătorii au descoperit ca EGCG-ul este un stimulator foarte puternic pentru metabolism, reduce semnificativ pofta de mâncare și chiar arde grăsimile acumulate.
Beneficii speciale ale ceaiului verde:
- Reduce tensiunea arterială – Ceaiul verde reprimă angiotensina II care conduce la creșterea tensiunii arteriale;
- Reduce zahărul din sânge – Polifenolii din ceaiul verde precum și polizaharidele au efect de reducere a nivelului zahărului din sânge;
- Luptă contra cancerului – Multe studii arată ca ceaiul verde are efecte pozitive în lupta împotriva cancerului;
- Întărește sistemul imunitar – Concentrațiile mari de polifenoli și favonoizi din extractul de ceai verde întăresc sistemul imunitar;
- Micșorează colesterolul – Antioxidanții prezenți în extrasul de ceai verde au efect de micșorare a colesterolului din sânge;
- Ajută în cura de slăbire.
5. Extract de armurariu
Semințele de armurariu sunt folosite datorită silimarinei, un complex unic de substanțe, conținând silibină, silidianină și silicristină, care provin din planta armurariu. Silimarina este un hepatoprotector, stimulând capacitatea de regenerare a celulelor hepatice, detoxifiant, puternic antioxidant, ajută la scăderea colesterolului crescut, imunostimulator, inhibă dezvoltarea anarhică celulară;
6. Extract din semințe de strugure
Este un antioxidant puternic conținând 95% procianidine (oligomeri polifenolici), care, împreună cu acțiunea de anihilare a radicalilor liberi, inhibă puternic activitatea xantin oxidazei, enzima care activează cascada oxi-radicalilor.
7. Extract de Gingko biloba.
Protejează membranele celulare de peroxidarea lipidelor, în special mielina și celulele cerebrale.
8. Resveratrol
Resveratrolul este o substanță antitumorală. Încetinește cu până la 50% înmulțirea celulelor cancerigene sau poate chiar să le și oprească. Stimulează înmulțirea celulelor sănătoase și capacitatea lor de regenerare. Menține capacitatea de funcționare normală a trombocitelor, ajută la scăderea vâscozității sângelui, îmbunătățind astfel, circulația sângelui, arterele rămânând elastice. Are un puternic efect antiinflamator și antibacterian, menține elasticitatea și fermitatea pielii, împiedică îmbătrânirea prematură.
Se găsește în fructele de culoare indigo-vișiniu spre negru, cum ar fi agude negre, struguri negri, sâmburii de struguri negri și albi, vinul roșu, negru, mure, corcodușe negre, prune de culoare închisă, coacăze negre, afine, mere închise la culoare. Legumele bogate în resveratrol sunt ceapa roșie, fasolea neagră și lintea neagră.
9. Licopenul
Este un antioxidant puternic ce are şi proprietăţi antiproliferative (inhibă dezvoltarea celulelor canceroase), anihilează oxigenul atomic și radicalii peroxide, protejează stratul lipidic al celulelor. Se găsește în tomate, pepene verde.
10. Selenium
Este principalul mineral antioxidant și dezactivator al radicalilor liberi, mai ales în combinație cu vitamina E. Seleniul este necesar pentru buna funcționare a sistemului imunitar și pentru producerea prostaglandinelor, substanțe care controlează procesele inflamatorii din corp și care influențează presiunea sângelui. Nivelele mici de seleniu pot agrava ateroscleroza (plăci formate prin depunerea de lipide, în special colesterol, în pereții arterelor) și pot conduce la îmbătrânire prematură. Deficitul de seleniu a fost asociat cu unele forme de cancer.
Cercetătorii au descoperit ca fumătorii au nivele mai mici de seleniu. Tutunul scade absorbția seleniului în tubul digestiv.
Sursele naturale de Seleniu sunt: germenii de grâu, tărâțele, ceapa, roșiile, fructele de broccoli și peștele ton.
11. Coenzima Q-10
Este un antioxidant liposolubil, o chinonă. (CoQ10, Ubichinona) este o substanță cu un rol asemănător vitaminelor, prezentă în toate celulele organismului, în special a celor cu activitate foarte intensă: inimă, ficat, creier. Este indispensabilă, datorită rolului major deținut în producerea de energie necesară desfășurării normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului (este implicată în toate procesele producătoare de energie și în stocarea energiei în celule).
Potent antioxidant are un rol bine studiat în sistemul cardio-vascular (circulator).
Organismul produce în mod normal această coenzimă, care se găsește și în comerț, sub formă de supliment.
Bibliografie
1. Langsjoen, PH & al., Biofactors, 18(1-4):101-11, 2003
2. Caso, G. & al.: Effect Coenzime of Q-10 on Myiopathic Symptoms in Patients Treated With Statins, Am J Cardiol., 99:1409-12, 2007